گزارش كار و درآمد

جای خالی جامعه كارگری درسهام عدالت

جای خالی جامعه كارگری درسهام عدالت باآنكه مجلس به دنبال ساماندهی جاماندگان سهام عدالت است اما هنوز در طرح جدید هم اسمی از كارگران برده نشده این در حالیست كه فعالان كارگری معتقدند، این قشر حتما باید در اولویت حمایت باشند.



به گزارش کار و درآمد به نقل از مهر، طرح توزیع سهام عدالت، نخستین بار در مرداد ماه سال ۸۴ و بعد از ابلاغ سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی در جلسه هیئت وزیران دولت وقت به تصویب رسید. در ادامه این مسیر برای شناسایی مشمولین سهام عدالت از سال ۸۴ تا سال ۸۹، در مجموع ۶ بار تصمیم مسئولین وقت گرفتار تغییر شد. در ابتدا بنا بود این سهام به همه ایرانیانی که ۱۵ سال کامل دارند با اولویت دهک های پایین درآمدی واگذار شود اما در آبان ماه سال ۸۵ این تصمیم عوض شد و قرار شد سهام عدالت تنها به دو دهک پایین درآمدی برسد و نهایتاً در فروردین ۸۸ با تصویب آیین نامه اجرایی توزیع سهام عدالت، عرضه سهام عدالت به ۶ دهک پایین درآمدی که ۲ دهک پایین درآمدی آن با اولویت روستاییان و عشایر بود، به تصویب رسید.
علی رغم تاکید قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی بر اختصاص این سهام به دهک های درآمدی، اما از همان ابتدا به جای بررسی دقیق درآمد افراد، اقشار جمعیتی مبنای تخصیص این سهم ها قرار گرفت. بر این مبنا با اینکه در گام اولیه، اقشار صدمه پذیر تحت پوشش نهادهای حمایتی مشمول دریافت سهام عدالت قرار گرفتند اما در ادامه اقشار جمعیتی خارج از دهک های پایین درآمدی هم مشمول دریافت سهام عدالت شدند که شاغلین دستگاه های اجرایی، بازنشستگان کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و کارکنان شاغل شهرداری ها همچون آنها بودند.
آخرین به روزرسانی مشمولین سهام عدالت به شرح ذیل است:

در این بین به علت عدم وجود سامانه ای جامع برای شناسایی ۶ دهک پایین درآمدی در سال های ذکر شده، توزیع سهام عدالت خطاهای نوع اول و نوع دوم زیادی را شامل شده است. به عبارت دیگر هم خیلی از افراد متمکن، سهام عدالت گرفته اند و هم در طرف مقابل، خیلی از افرادی که بر مبنای اهداف سهام عدالت، باید مشمول دریافت آن قرار می گرفتند، از دریافت این سهام جا مانده اند و پیگیری ها از سازمان خصوصی سازی بعنوان متولی سهام عدالت از آن حکایت داشت که به علت بسته شدن پرونده سهام عدالت، فعلاً ظرفیت جدیدی برای اضافه کردن مشمولان جدید وجود ندارد.
با این حال، به علت آزادسازی سهام عدالت در هشتم اردیبهشت ماه و افزایش توجه ها به این حوزه، کارشناسان تاکید می کردند که دولت و مجلس باید برای تخصیص سهام عدالت به افراد جامانده هم تدبیری اساسی بیاندیشند که در نهایت ۱۵ تیر ماه اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس کلیات طرحی را تحت عنوان «ساماندهی سهام عدالت» با محوریت جاماندگان سهام عدالت تصویب کردند و مقرر شد جزئیات این طرح در کمیسیون بررسی شود.
مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت و گویی که چندی قبل با مهر داشت، به تشریح این طرح پرداخت و اعلام نمود «افرادی که برگه سهام عدالت دارند اما مشمول نیستند، افراد تحت پوشش سازمان های حمایتی و دهک های پایین درآمدی که سهام نگرفتند اولویت های جدید سهام عدالت هستند.» (جرئیات بیشتر)
در این بین خلاف انتظارات جامعه کارگری که از مدت ها قبل حتی قبل از آزادسازی سهام عدالت، به لزوم اختصاص سهام عدالت به «کارگران» تاکید داشتند و غفلت از این مورد را یکی از چالش های اصلی بین کارگران و دولت اعلام می کردند باز هم شاهد می باشیم که در کلیات طرح ساماندهی سهام عدالت در مجلس، سخنی از کارگران به میان نیامده است.
محق تر از کارگران برای دریافت سهام عدالت، کیست؟
در این رابطه فتح الله بیات رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی در گفت و گو با خبرنگار مهر تصریح کرد: سهام عدالت که اواسط دهه هشتاد توزیع شد تنها بخش کوچکی از جامعه کارگری را دربرگرفت، این در حالی بود که بخشی از کارمندان دولتی و اداری مشمول سهام عدالت شدند. از همان زمان فعالان کارگری خواهان شمولیت کارگران کارخانجات و … در طرح سهام عدالت شدند اما به این مورد توجهی نشد تا اینکه مسؤلان اعلام نمودند پرونده سهام عدالت بسته شده است.
وی اضافه کرد: در این بین با عنایت به فعال شدن بازار بورس و مطرح شدن مجدد سهام عدالت، کارگران، انجمن ها، کانون ها و نهادهای مرتبط کارگری پیگیر این مورد هستند که چرا سهام عدالت به کارگران تعلق نگرفته است. ما این مورد را از مجلس و دولت و … پیگیر شدیم تا اینکه قرار شد در مجلس به ساماندهی سهام عدالت بپردازند.
بیات با اشاره به لزوم مشمولیت کارگران در سهام عدالت جدید، اظهار داشت: کارگران جزو نیروهای مولد هستند و سرمایه های اصلی تولید و اقتصاد محسوب می شوند؛ ازاین رو از کارگران محق تر برای دریافت سهام عدالت چه گروهی است؟ باید شمولیت کارگران در طرح سهام عدالت جزو برنامه های اصلی مجلس باشد.
حقوق کارگران، یک سوم هزینه هایشان را پوشش می دهد
این فعال کارگری اضافه کرد: درست است که باید به مشمولین کمیته امداد و سازمان بهزیستی سهام عدالت بدهند و به هر طریقی معاش این قشر را تأمین کنند، اما کارگران کسانی هستند که اگر مشمول قانون کار باشند، باز هم درآمدشان نمی تواند حتی یک سوم هزینه هایشان را هم پوشش دهد؛ کارگران واقعاً از پس هزینه های مربوط به بهداشت، آموزش، معاش خانه و … بر نمی آیند.
وی افزود: به جد از دولت و مجلس خواستاریم که کارگران را در برنامه های خود ببینند و در صورت اجرای این مرحله از سهام عدالت جدید، حتما کارگران هم صاحب سهم شوند. امروز وضعیت معاش کارگران اصلاً خوب نیست.
بیات با تاکید بر اینکه کارگران باید مورد حمایت دور جدید سهام عدالت قرار گیرند، تصریح کرد: کلیه فهرست های بیمه شده کارگران به جز بخشی از کارگران ساختمانی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و به سادگی می تواند اسامی و فهرست شاغلان را ارزیابی کند. بخش اعظمی از جمعیت ۱۴ میلیونی کارگران سهام عدالت ندارند.
وی خاطرنشان کرد: از سویی دیگر خیلی از کارگران در زمان ثبت نام سهام عدالت، مشغول به کار نبودند و پس از ثبت نام، شاغل شدند؛ ازاین رو ضروریست که پس از این همه سال که از سهام عدالت گذشته است، باید در برنامه های جدید مربوط به این طرح، طوری سیاست گذاری شود که کارگران و نیروهای کار نورسیده هم از این حمایت بهره مند شوند.


منبع:

1399/05/03
15:41:06
5.0 / 5
2111
تگهای خبر: آموزش , اتحادیه , اقتصاد , بیمه
این پست کار و درآمد مورد قبول شماست؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲


كار و درآمد


کاریابی و راه اندازی کسب و کار و کسب درآمد


karodaramad.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار و درآمد محفوظ است