گزارش كار و درآمد؛

بیكاری در پاییز ۹۹ چگونه به پایین ترین نرخ ۲۵ سال اخیر رسید؟

بیكاری در پاییز ۹۹ چگونه به پایین ترین نرخ ۲۵ سال اخیر رسید؟ کار و درآمد: نرخ بیکاری در پاییز امسال به 9.4 درصد رسیده که پایین ترین نرخ در 25 سال قبل است، اما دلیل این کاهش نرخ باوجود شیوع ویروس کرونا و کساد شدن خیلی از کسب وکارها چیست؟



به گزارش کار و درآمد به نقل از مهر، بازار کار یکی از بخش هایی بود که بعد از شیوع ویروس کرونا به شدت تحت تأثیر قرار گرفت، چونکه خیلی از کسب وکارها متأثر از شیوع این ویروس یا رو به تعطیلی رفتند و یا مجبور به تعدیل نیرو شدند، به شکلی که طبق اعلام معاون اول رئیس جمهوری، در فصل بهار ۱.۴ میلیون نفر بیکار شدند که این عدد در فصل تابستان با کاهش ۲۰۰ هزار نفری به ۱.۲ ملیون نفر رسید. در فصل پاییز نیز یک میلیون و ۳۳ هزار نفر همچنان بیکار مانده اند.
در این بین، بااینکه به تعداد بیکاران کشور افزوده شده است اما نرخ بیکاری اعلام شده از طرف مرکز آمار ایران برای پاییز امسال عدد ۹.۴ درصد را نشان میدهد یعنی بااینکه یک میلیون و ۳۳ هزار نفر به جمعیت بیکاران کشور در پاییز امسال افزوده شده است اما نرخ بیکاری نسبت به پاییز پارینه ۱.۲ درصد کاهش یافته است.
نکته مهم اینکه نرخ بیکاری ۹.۴ درصدی پاییز امسال، کمترین رقم بیکاری در کشور از سال ۱۳۷۵ تا حالا است.
در نمودار زیر نرخ بیکاری از سال ۷۵ تا پاییز سال ۹۹ آمده است.

کاهش نرخ بیکاری چگونه رکورد ۲۵ ساله زد؟
برای پاسخ به این پرسش لازم است به جمعیت فعال کشور (شاغل و بیکار) نگاهی کرد چونکه جمعیت فعال مهم ترین فاکتور در تعیین نرخ بیکاری و نرخ اشتغال هر کشوری است. در پاییز امسال نرخ جمعیت فعال کشور نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز ۱۳۹۸) ۲.۹ درصد کاهش یافته است؛ بدین سبب رسیدن نرخ بیکاری به ۹.۴ درصد متأثر از کاهش نرخ جمعیت فعال کشور بوده است و ارتباطی به کاهش واقعی جمعیت بیکار کشور و بهبود وضعیت بازار کار ندارد.
این گزاره به این معناست که با توجه به این که ۲.۹ درصد از افرادی که قبلاً تمایل به پیدا کردن کار داشتند و یا اینکه شاغل بودند، دیگر هیچ علاقه ای به حضور در بازار کار ندارند و جزو هیچکدام از دو دسته بیکار و شاغل نمی شوند، بدین سبب نرخ بیکاری محاسبه شده نیز کاهش یافته است.
به بیان دیگر، کاهش نرخ بیکاری کشور به ۹.۴ درصد ناشی از افزایش فرصت های جدید اشتغال و شاغل شدن بیکاران نیست؛ بلکه جمعیت بیکاران از جستجوی کار دست کشیده اند و بدنبال کار نیستند؛ یعنی از شمار جمعیت فعال کشور خارج شده اند.

در این ارتباط، محمدرضا عبداللهی، کارشناس حوزه کار به خبرنگار مهر می گوید: اگر برای جمعیت فعال دو ریشه در نظر بگیریم، این دو ریشه شامل بیکاران و شاغلین می شود؛ اینکه تمایل به کار در افراد کم می شود را باید بخش بندی کرد. بعنوان نمونه یک گروه از شاغلین که گروه عمده ای هم هستند، خانم هایی را شامل می شود که از مشاغلی که عایدی مالی چندانی برایشان نداشته است و چندان با کیفیت نبوده است، استعفا داده اند و دیگر تقاضای کار نکرده اند.
وی اضافه کرد: گروه دیگر افرادی هستند که به سبب ملاحظات بهداشتی فعلاً از بازار کار خارج شده اند چونکه شغل آنها تامین کننده اصلی معیشت خانوار نبوده است و مثلاً درآمد خانوار را از محل هایی همچون سود سپرده های بانکی، بازار سرمایه و … تامین می کرده اند. بدین جهت این مدل خروج از بازار کار، به صورت اختیاری اتفاق افتاده است.
این کارشناس حوزه کار اظهار داشت: بیکارانی که از جمعیت فعال خارج و به جمعیت غیرفعال پیوسته اند، کسانی هستند که طی یکی دو سال اخیر به دنبال کار بوده اند و طی سال جاری به سبب دلسردی از یافتن شغل، از بازار کار خارج شده و جزو جمعیت غیرفعال شده اند و اصلاً دیگر به دنبال کار هم نیستند.
سهم عمده اشتغال ناقص در بین شاغلین
از سویی دیگر ۹.۹ درصد از جمعیت شاغل کشور فاقد شغل ثابت بوده و جزو شاغلین ناقص محسوب می شوند یعنی این افراد بااینکه آمادگی ورود به اشتغال کامل را دارند اما به سبب کمبود شغل مناسب، در هفته کمتر از ۴۴ ساعت کار می کنند. بدین سبب بااینکه جمعیت شاغلین کشور در پاییز امسال ۲۳ میلیون و ۴۱۳ هزار نفر بوده اما ۹.۹ درصد از این افراد اشتغال ناقص داشته اند.

عبدالهی در این رابطه نیز می گوید: تقریباً نرخ اشتغال ناقص ما ۱۰ درصد است یعنی اینکه افرادی که در هفته زیر ۴۴ ساعت کار می کنند و برای بهبود وضعیت معیشت خانوار مشتاق کار کردن بیشتر هستند اما امکانش وجود دارد، بدین سبب اگر از منظر سیاست گذاری نگاه نماییم افراد دارای اشتغال ناقص هم باید بیکار لحاظ شوند برای اینکه معیشت خانوارشان تامین نمی گردد.
وی اضافه کرد: وقتی در مورد شغل صحبت می نماییم در مورد شغلی صحبت می نماییم که فرد در بنگاهی مشغول به کار است و حداقل دستمزد وزارت کار را دریافت می کند و بیمه هم دارد و مابقی افراد جامعه را بیکار تلقی نماییم، در این صورت نرخ بیکاری سرسام آور می شود.
به گزارش کار و درآمد به نقل از مهر، نرخ بیکاری ۹.۴ درصدی به لحاظ فاکتورهای بین المللی درست است اما به لحاظ کارکردی برای برنامه ریزی در حوزه کار نمی تواند شاخص درستی باشد، بدین جهت اگر سیاست گذار به دنبال بهبود بازار کار کشور است نباید فقط به عدد نرخ بیکاری توجه داشته باشد بلکه باید نرخ جمعیت فعال و نرخ اشتغال ناقص را در نظر بگیرد؛ از سویی دیگر نیز طبق اعلام مرکز پژوهش های مجلس ۶۰ درصد از جمعیت شاغل کشور فاقد بیمه هستند، بدین سبب سیاست گذار حتما باید این مساله را نیز در نظر بگیرد.
گفتنی است؛ جمعیت غیرفعال به کسانی گفته می شود که در سن اشتغال قرار دارند؛ شغلی ندارند و در جستجوی کار هم نیستند. بدین سبب آن دسته از بیکارانی که از جستجوی کار دست می کشند، یا شاغلانی که بیکار شده و قصدی برای شاغل شدن ندارند جزو جمعیت غیرفعال دسته بندی می شوند.
جمعیت فعال نیز به کسانی گفته می شود که در سن اشتغال قرار دارند و در زمان بررسی، یا شاغل هستند، یا در جستجوی کار. بدین سبب جمعیت فعال شامل جمعیت بیکار و جمعیت شاغل می شود.


منبع:

1399/11/01
12:47:49
0.0 / 5
1286
تگهای خبر: اشتغال , بازار كار , بانك , بیكاری
این پست کار و درآمد مورد قبول شماست؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۴


كار و درآمد


کاریابی و راه اندازی کسب و کار و کسب درآمد


karodaramad.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار و درآمد محفوظ است