حریری:

اراده سیاسی برای بسط روابط طولانی مدت ایران و چین وجود دارد

اراده سیاسی برای بسط روابط طولانی مدت ایران و چین وجود دارد کار و درآمد: «مجیدرضا حریری» رییس اتاق تجاری مشترک ایران و چین در گفت و گو با رادیو و تلویزیون مرکزی چین به بررسی روابط پنج دهه ای دو کشور پرداخت و آنرا رو به جلو و دارای ظرفیت های بیشتر برای توسعه توصیف کرد. همچون اظهار داشت که اراده سیاسی برای بسط روابط طولانی مدت میان دو کشور وجود دارد.


به گزارش کار و درآمد به نقل از ایرنا از رادیو بین المللی چین، حریری اظهار نمود: موقعیت جغرافیایی ایران در منطقه موجب می شود این کشور بعنوان نقطه مهم مواصلاتی در ابتکار «یک کمربند - یک جاده» نقش موثرتری ایفا کند.
او از جانب اتاق تجاری ایران و چین بعنوان نماینده بخش خصوصی که با شرکت های چینی ارتباط اقتصادی دارد، پنجاهمین سالگرد برقراری روابط را تبریک گفت و اشاره کرد: امیدوار بودیم برای این مناسبت، مراسم با شکوه و شایسته ای برگزار نماییم اما به سبب شیوع ویروس کرونا متاسفانه امکان آن نیست.
رئیس اتاق تجاری مشترک ایران و چین معتقد می باشد پنجاهمین سالگرد روابط و عدد ۵۰ می تواند نقطه عطفی در روابط دو کشور باشد و موجب شود مردم دو کشور شناخت بیشتری از هم پیدا کنند چونکه نقطه ضعف روابط دو کشور عدم آگاهی دو ملت ایران و چین از یکدیگر است.
مشروح مصاحبه با حریری ربه شرح زیر است.
سئوال: در آستانه پنجاهمین سالگرد برقراری روابط ایران و چین و تحولاتی که در عرصه بین الملل به وجود آمده، مناسبات این دو کشور را به چه صورت ارزیابی می کنید؟
جواب: درباره روابط ایران و چین فقط می توانم از منظر اقتصادی صحبت کنم. منهای سوابق تمدنی این دو کشور در شرق و غرب آسیا و منهای نزدیکی های فرهنگی که بین دو تمدن باستانی ایران و چین وجود دارد در وضعیت جدید به ویژه بعد از اصلاحاتی که در چین انجام شد ما با اقتصادی به نام «چین» مواجه هستیم که به سرعت درحال حرکت به سمت تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد دنیاست و در ۴۰ سال توانسته خودرا از یک اقتصاد عقب مانده از دوران صنعتی به قدرت دوم اقتصادی جهان تبدیل کند؛ این کشور از نظر تاریخی درحال حرکت به سمت نقطه ای است که به زودی قدرت اول اقتصادی دنیا خواهد شد.
ایران نیز در منطقه ای قرار دارد که هم به لحاظ زیر زمینی مانند نفت، گاز و محصولات حاصل از آن مثل فراورده های پتروشیمیایی و همین طور محصولات معدنی یکی از بزرگترین عرضه کنندگان مواد خام برای صنایع دنیاست و چین هم در زمینه اقتصاد بین المللی یکی از بزرگترین مصرف کنندگان مواد خام شمرده می شود. بطور طبیعی برخی اقتصادها در دنیا مکمل هم می شوند مانند اقتصاد ایران و چین که مکمل هم هستند یعنی آنچه ما در عرصه بین المللی برای عرضه داریم بزرگترین مشتری آن چین است و آنچه که نیاز داریم از بازارهای بین المللی تامین نماییم، بزرگترین عرضه کننده آن در دنیا کشور بزرگ چین است. در نتیجه این دو اقتصاد منهای روابط سیاسی بطور طبیعی با همدیگر یک رابطه پایداری دارند.
مباحث سیاسی می تواند در روابط دو کشور مانع و یا کمک باشد که خوشبختانه از نظر سیاسی هم رابطه تهران-پکن یک رابطه همگرایانه است و در سطوح بین المللی در خیلی از نقاط با هم منافع یا نظرات مشترک داریم. این اتفاق سبب شده که طی این روند ۵۰ ساله روابط ایران و چین روز به روز درحال گسترش بوده و توسعه پیدا کرده و در آینده هم زمینه توسعه بیشتر برای آن برقرار است.
لازم به ذکر است منطقه جغرافیایی که ایران در آن واقع شده بعنوان نقطه اتصال شرق به غرب و جنوب به شمال دنیا (یا مرکزیت جغرافیایی ایران) با سیاست های چین که پیشبرد همکاری اقتصادی مناطق شرقی و غربی است کاملا منطبق شده و آنچه که در دوهه اخیر و به ویژه بعد از سال ۲۰۱۳ که ابتکار آقای «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین درباب «یک کمربند-یک جاده» ارائه شد، ایران یکی از نقاط مرکزی و مهم برای اتصال شرق به غرب، اتصال چین از ناحیه زمینی و دریایی به نقاط غرب دنیا همچون غرب آسیا، شمال آفریقا و جنوب اروپا قلمداد می شود. این نقاط اتصال ایران سبب شده علاوه بر مزیت تامین مواد اولیه برای اقتصاد چین، بعنوان یک نقطه مهم در پازل ابتکار «یک کمربند-یک جاده» روز به روز رابطه دو کشور را محکمتر کند.

سئوال: باتوجه به اهمیت ابتکار «یک کمربند-یک جاده» چه اقداماتی باید صورت گیرد تا نقش ایران در این ابتکار پر رنگ تر شود؟
جواب: این مساله تا حدی به شرایط سیاسی ایران بستگی دارد و به تبع آن موانعی که برای توسعه اقتصادی در کشور ایران وجود دارد. هر گاه روابط سیاسی ما با دنیا آرام تر می شود اهمیت این مساله در فضای اقتصادی بیشتر خودرا نشان میدهد و هر چقدر مثل این روزها که از جانب آمریکا گرفتار تحریم یکجانبه هستیم و فضا تنش آلود است این روابط از نظر اقتصادی می تواند تحت فشار قرار بگیرد برای اینکه بنگاه های اقتصادی منهای منافع سیاسی کشورها ملاحظات اقتصادی خودرا در نظر دارند و این در رابطه ایران و چین بعنوان یک مانع جدی حالا مطرح است چونکه خیلی از شرکت های معتبر چینی به سبب منافع اقتصای خود در کشور آمریکا نمی توانند با ایران رابطه ای که دلخواه آنهاست و می تواند بطور طبیعی وجود داشته باشند، به آن شکل دهند.
بزرگترین مانع روابط ما هم اکنون همین موضوع است با وجود آنکه مقامات چینی بارها طی سالهای اخیر اعلام نموده اند تحریم های یکجانبه آمریکا را به رسمیت نمی شناسند اما شاهد آن هستیم که درباب فروش نفت و محصولات پتروشیمی به این کشور و نقل و انتقالات مالی با مشکل جدی مواجه هستیم.

سئوال: توافق راهبردی ۲۵ ساله میان چین و ایران در فروردین ماه به امضای وزرای خارجه دو کشور رسید؛ آن را به چه صورت ارزیابی می کنید و چه چشم اندازی برای آن متصور هستید؟
جواب: اگر کمی به قبلتر بازگردیم بیانیه مشترکی که در مسافرت آقای «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین به تهران در سال ۲۰۱۶ انتشار یافت، نشان دهنده عزم راهبردی دو کشور برای همکاری است این عزم را بصورت نمادین می توانیم در امضای سند همکاری ۲۵ ساله شاهد باشیم. این سند کلی است و اگر بخواهد به پروژه تبدیل گردد باید دو طرف روی جزئیات همکاری بیشتری صورت دهند و نیاز به فضای آماده تری است تا بتوان استفاده حداکثری از این توافق استراتژیکی میان دو کشور که بطور صریح در دیدار سال ۲۰۱۶ رهبران دو کشور یعنی مقام معظم رهبری و آقای شی جین پینگ مورد تاکید قرار گرفت، صورت داد.
عزم و اراده و نیت سیاسی برای چنین روابطی و گسترش آن برای طولانی مدت در دو طرف جود دارد و مکررا بصورت علنی گفته شده است؛ فقط راه های اجرائی کردن آن باید پیدا شود. ایران توقعات بیشتری از جانب چینی دارد که ملاحضات سیاسی را به ملاحظات اقتصادی و بنگاهی که در چین وجود دارد، تفوق بدهد. اما واقع بینانه می پذیریم که برای بنگاه های چینی موانع جدی اقتصادی وجود دارد که باید دو طرف به دنبال یافتن چاره هایی باشند که این موانع را کم اثرتر کند.

سئوال: بعنوان رییس اتاق تجاری ایران-چین بعد از پنج دهه رابطه جدی تهران و پکن چه پیش بینی از چشم انداز این روابط دوجانبه دارید؟
جواب: سابقه تاریخی و تبادل فرهنگی بسیار طولانی نشان میدهد ایران و چین مبادی و مقاصد یک رابطه اقتصادی مفید بوده اند. در مناطق غربی و مرکزی چین که مسلمانان چین زندگی می کنند خصوصاً در منطقه مسلمانان نشین قوم «هان» از برخی واژگان فارسی استفاده می نمایند. این نشان دهنده یک پیوند تاریخی است. اما اگر به دوران رابطه جدید که از آگوست ۱۹۷۱ شکل گرفت نیز نگاه نماییم می بینیم که این مناسبات سرچشمه ای طبیعی و اقتصادی دارد. فکر می کنم این رابطه چون منشا طبیعی دارد بطور طبیعی درحال گسترش است. دو حکومتی که در چین و ایران حاکم هستند مواضع نزدیک به هم دارند و مکررا در بیانیه ها و مواضع از یکدیگر حمایت کرده و بر اهمیت گسترش روابط تاکید نموده اند. حتما در آینده روابط ما بسیار گسترده تر خواهد شد بمحض آنکه موانع بین المللی مانند تحریم ها برطرف شود به شدت استعداد گسترش بیشتر را می بینیم.



منبع:

1400/05/13
12:08:03
5.0 / 5
931
تگهای خبر: اقتصاد , توسعه , شركت , صنعت
این پست کار و درآمد مورد قبول شماست؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳


كار و درآمد


کاریابی و راه اندازی کسب و کار و کسب درآمد


karodaramad.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار و درآمد محفوظ است