، گزارش، معشوره سد مشهور توسعه لرستان

، گزارش، معشوره سد مشهور توسعه لرستان کار و درآمد: لرستان سد معشوره جز طرح های پنج گانه ای بوده که از نتیجه مطالعات دهه 1300 و پس از رخداد سیلاب عظیم و پرخسارتی که دشت خوزستان را درنوردید، در کنار سد دز، کارون و گتوند جانمایی شده است.


این سدِ کلیدی که از آن به نام سد مهم توسعه کشاورزی لرستان یاد می شود درحال کم و زیاد شدن مقدار اختصاص آب و حجم مخزن و غیره گرفتار شده بود.
در سال ۱۳۸۱ مطالعات پیش توجیهی سد معشوره با هدف فقط برقابی با حجم مخزن ۱۷۳۶ میلیون مترمکعب توسط وزارت نیرو شروع شد.
بعد از سیل ویرانگر فروردین ماه ۱۳۹۸ در لرستان در یک پروسه مطالعاتی و مشارکتی با وزارت نیرو، مجوز نهایی اختصاص آب استان در تاریخ ۲۷ خرداد سال ۱۴۰۰ ابلاغ گردید که برمبنای آن اختصاص سد تنگ معشوره به میزان ۱۸۵ میلیون مترمکعب شامل ۱۹ میلیون مترمکعب شرب کوهدشت و دلفان، ۷ میلیون مترمکعب صنعت کوهدشت و دلفان، ۷۴ میلیون مترمکعب کشاورزی دشت های پلدختر و شیراوند و ۸۵ میلیون مترمکعب برای کشاورزی کوهدشت به همراه ۳۰۰ میلیون مترمکعب حجم کنترل سیلاب ابلاغ گردیده است و لرستانی ها همچنان منتظر سرعت بخشیدن به راه اندازی آن هستند.

کار اجرائی سد معشوره بیش از ۲ دهه به طول انجامیده است
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی در مسافرت به لرستان درباب معشوره با اعلان اینکه یکی از چالش های مهم در بعضی استانها آب است، اظهار داشت: در کشور از سطوح ملی تا محلی با یک وحدت رویه، حکمرانی دقیق و اولویت آب شرب، صنعت و کشاورزی و سیاست گذاری درست مصرف کردن باید توجه گردد.
وی افزود: باتوجه به این که خسارت سیل ۹۸ در لرستان چند ۱۰ هزار میلیارد تومان بود باید تقسیم آب و راه اندازی سدهای درست در این خصوص صورت گیرد و سهم محیط زیست و بالادست و پایین دست داده شود.
قالیباف با اعلان اینکه کار اجرائی سد معشوره بیش از ۲ دهه به طول انجامیده است، اظهار داشت: با دیگر موضوعات آب در برنامه هفتم مورد توجه قرار می گیرد و اگر کشاورزی لرستان با حل مشکل آب شکوفا شود، گردشگری به عنوان ظرفیت بزرگ استان تحول بزرگی خواهد یافت.
وی با اعلان اینکه موقعیت کشاورزی این استان را همه می دانند و بر آمار آن مسلط هستند، اشاره کرد: لرستان در زمینه کشاورزی، زراعت، باغبانی و گیاهان دارویی شرایط منحصربه فردی دارد، صنایعی که بتوانند این محصولات را فرآوری کند لازم هستند.

توسعه لرستان در زیرساخت آب خلاصه می شود
قالیباف با اشاره به این که با اهمیت ترین زیرساخت مورد نیاز استان آب است که اگر تامین شود گردشگری، زیرساخت جاده و اشتغال آن محقق می شود، افزود: توسعه لرستان در زیرساخت آب خلاصه می شود، آب وجود دارد اما باید به درستی کنترل شود برای اینکه هم اکنون برای لرستان و پایین دست خسارت به همراه دارد که نمونه آنرا در سال ۹۸ مشاهده کردیم.
رییس مجلس شورای اسلامی با تکیه بر این که اگر این سد ۱۰ سال قبل باتوجه به شروع آن از سال ۱۳۸۱ تولید شده بود، هزینه چند ده هزار میلیاردی به استانهای لرستان و خوزستان را متحمل نمی شدیم و به برکتی تبدیل می شد تا در تابستان زراعت و مردم منطقه تشنه نباشند، افزود: رییس جمهور نیز به استان لرستان سفر داشته و این سفر مصوباتی را نیز داشته است، سد معشوره یک نقطه حیاتی برای کشور است و می تواند پیشران اصلی اتفاقات خوب باشد.
وی با تکیه بر این که دولت و مجلس مصمم هستند تا در این خصوص گام جدی بردارند و با اولویت تامین آب آشامیدنی و اولویت دوم کشاورزی و صنعت پیش برویم، عنوان کرد: مردم استان مطمئن باشند که دولت و مجلس مصمم هستند تا با یک جدول زمانبندی کار اینجا را شروع نماییم و با شیب ملایمی شتاب بگیرد.
قالیباف اضافه کرد: برمبنای صحبت های انجام شده امیدواریم فرازبند سد معشوره پیش از بارش های زمستانی صورت گیرد و این فرصت مناسبی است تا دولت و مجلس جدول زمان بندی را مشخص کنند و برمبنای آن پیشروی کنند.

با وضعی حوزه و ذخیره سازی آب در لرستان راهی غیر از راه اندازی معشوره وجود ندارد
درباب این سد فرهاد زیویار، استاندار لرستان نیز اظهار داشت: سد معشوره برای همه دولت ها تبدیل به یک تکلیف شده است. با وضعی که در زمینه و ذخیره سازی آب در لرستان به آن گرفتار شده ایم برای وزارت نیرو مسجل است که راهی غیر از این یعنی راه اندازی معشوره برای آن وجود ندارد.
وی اشاره کرد: درباب معشوره اگر رییس جمهور وارد لرستان شود یا ما مورد مواخذه قرار می گیریم یا وزارت نیرو یا هرکس که دراین زمینه تخلف کرده باشد.
استاندار لرستان با اعلان اینکه وزیر نیرو برای ساخت معشوره در این جهت مصمم است، اضافه کرد: برای ساخت فراز بند سد که گفته شد تا پیش از بارندگی های لرستان ساخته شود ۳۶ قلم ماشین آلات در محل مستقر شد.
مدیر ارشد لرستان نیازهای آبی و روان آبی در زمینه کشاورزی را یکی از ضروریات استان برشمرد و اضافه کرد: بر اساس گزارش سازمان برنامه وبودجه نیاز آب ذخیره در استان بین ۴ تا ۵ میلیارد مترمکعب است.
زیویار افزود: این در حالی است که هم اکنون آب ذخیره شده در استان تنها ۲۰۰ میلیون مترمکعب است.
وی تکمیل پروژه سد معشوره را یکی از مطالبات مهم استان عنوان نمود و اضافه کرد: با تکمیل این پروژه بخش کشاورزی چند شهرستان همچون خرم آباد، دلفان، کوهدشت، چگنی و رومشکان تقویت خواهند شد.
استاندار لرستان پیشرفت فیزیکی این پروژه را تا حالا ۲۵ درصد اعلام و اشاره کرد: خوشبختانه قول مساعدت را از شیبانی گرفتیم و اگر مجلس نیز نگاه ویژه تری به آن داشته باشند تا آخر سال بخش مهمی از پروژه را به پیش خواهیم برد.

مطالعه و اجرای سد معشوره باید با هم اجرا شود
مهرداد ویسکرمی، نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی نیز درباب اهمیت اجرای سد معشوره با اشاره به این که سد معشوره یا گاوشمار که یکی از مطالبات مردم است، اضافه کرد: مطالعه و اجرای سد معشوره باید با هم اجرا شود؛ هم اکنون تجهیزات این سد افزایش داده شده و قرارگاه خاتم هم به عنوان پیمانکار انتخاب شده و برای امسال ۴۶۰ میلیارد تومان بودجه به این پروژه اختصاص یافته است.
وی افزود: در راه سد معشوره روستایی در شهرستان دلفان وجود دارد که مانع این پروژه شده و باید تملک و جابجا شود تا به توان آغاز به کار کرد.
ویس کرمی افزود: برای سد معشوره ۱۸۵ میلیون اختصاص آب گرفته شده و در این جهت آب سد برای شهرستان چگنی نقد و برای شهرستان کوهدشت باید ۴۰ کیلومتر زده شود و برای شهرستان دلفان و رومشکان هم باید کار صورت گیرد.

سد معشوره می تواند اقتصاد لرستان را مبتنی بر کشاورزی متحول کند
همین طور دکتر علی محمدی فر، عضو کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی اتاق تجاری صنایع و معادن لرستان با تاکید فراوان بر اهمیت راه اندازی سد معشوره اظهار داشت: سد معشوره می تواند اقتصاد لرستان را مبتنی بر کشاورزی متحول کند.
وی ادامه داد: این سد عملا بر کشاورزی شهرهای کوهدشت، نورآباد، چگنی، خرم آباد و پلدختر اثر مستقیم دارد و حداقل ۱۲ هزار نفر اشتغالزایی مستقیم برای شهرهای استان لرستان به وجود می آورد.
این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار داشت: متاسفانه بیش از دو دهه از کلنگ زنی سد معشوره می گذرد، سدی که طی نامه شماره ۳۹۸۵۲۸/۴۶۳۷۰ مصوبه هیئت وزیران را داراست و دارای کلیه توجیهات اقتصادی، فنی و زیست محیطی است.
وی تصریح کرد: با وجود اهمیت و ضرورت غیرانکار سد معشوره برای لرستان، متاسفانه این سد پیشرفت فیزیکی کمی داشته و تکمیل آن حداقل به بودجه ای معادل ۱۰ هزار میلیارد تومان نیاز دارد که اختصاص و جذب آن نیازمند همت استاندار و مجمع نمایندگان لرستان است.
این کارشناس اضافه کرد: زیبنده نیست استان پر آب لرستان که سالیانه ۱۲ میلیارد متر مکعب آب تولید می کند، فلاکت زده ترین استان کشور باشد و در سال زراعی مطابق آمارهای رسمی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در شهرستان کوهدشت و رومشکان بین ۸۰ تا ۱۰۰ درصد اراضی دیم کشاورزان از بین رفته است.
عضو کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی اتاق تجاری صنایع و معادن لرستان اظهار داشت: من مطمئن هستم راه اندازی سد سرنوشت ساز معشوره امید را مردم لرستان هدیه خواهد داد.
محمدی فر اظهار داشت: اگر می خواهیم فقر و محرومیت و فلاکت را از چهره غمگین لرستان بزدایم باید با دولت، مجلس، متنفذین و قلم به دستان لرستان برای این مطالبه عمومی همدل و یکصدا شویم تا انشاءالله این هدف بزرگ و آرزوی دیرینه مردم لرستان محقق شود.

اعلام آمادگی بانک پاسارگاد و قرارگاه خاتم برای اجرای سد
احمدرضا دالوند، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز در این خصوص به ایسنا اظهار داشت: موضوع اصلی سد معشوره وضعیت اعتباری و قراردادی آنست.
وی بیان کرد: امسال این پروژه مقداری اعتبار از محل تهاتر نفت دارد، ولی با اهمیت ترین موضوع که پیگیری می نماییم این است که هم وضعیت قراردادی آن مشخص شود، الان قرارداد دارد ولی تا انتهای پروژه نیست یعنی یک اعتنباری گذاشته اند و بصورت مقطعی کار می کنند.
دالوند اضافه کرد: مهم این است که پروژه را به مرحله ای برسانیم که مانند راه آهن هم وضعیت قراردادی و هم وضعیت اعتباری آن بطور کامل مشخص شود.
این معاون استاندار با اعلان اینکه برای این امر دو وضعیت وجود دارد، اظهار داشت: دو مجموعه بانک پاسارگارد و قرارگاه خاتم پای کار هستند که باید یکی از آنها به عنوان سرمایه گذار معرفی شوند و بعد بحث اعتباری آن تعیین تکلیف و یک برنامه کلی برای آن تعریف شود. باید یک برنامه زمان بندی شده سد داشته باشد که به نتیجه نهایی برسد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان تصریح کرد: فرازبند این سد در حال انجام می باشد و تا اختتام فرازبند باید از محل اعتبارات موجود کار صورت گیرد. تا این مرحله مشکلی نداریم ولی با اهمیت ترین موضوع تعیین و تکلیف تا انتهای پروژه است که بانک پاسارگاد و قرارگاه خاتم اعلام آمادگی کردند.
دالوند اظهار داشت: پس از تعیین و تکلیف قرارداد نهایی به سراغ تامین اعتبار از محل تهاتر نفت می رویم تا پروژه صاحب یک پیمانکار با اعتبار پیش بینی شده شود.
وی ادامه داد: این سد با بقیه سدها فرق می کند چون چند موضوع دارد، برق آبی است دوم این که زمینهای کشاورزی را آبی می کند و سوم برای محل ذخیره سازی آب نیز پیش بینی می شود. کمتر سدی داریم که این سه خاصیت را داشته باشد، هم سد کشاورزی، هم آب آشامیدنی و هم تولید برق داشته باشد.
این مسئول با اعلان اینکه ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار یک پیش بینی بوده که برای تکمیل سد معشوره نیاز است، بیان کرد: پنج شهرستان کوهدشت، پلدختر، چگنی، سلسله و دلفان از این سد بهره می برند و آب شرب سلسله و دلفان از محل همین سد تامین می شود.
به گزارش کار و درآمد به نقل از ایسنا، توسعه صنعت کشاورزی برای لرستان و کشور بسیار مهم بوده اما تامین منابع و داشتن آب مهم تر از آنست و درجایی که زنگ خطر کمبود آب و هدر رفت بی رویه آن به صدا درآمده است، راه اندازی سد معشوره می تواند نقش سرنوشت سازی را برای مردم و اقتصاد خانوارهای هم استانی ایفا کند.




منبع:

1401/07/16
17:49:46
5.0 / 5
473
تگهای خبر: اشتغال , اقتصاد , بانك , توسعه
این پست کار و درآمد مورد قبول شماست؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴


كار و درآمد


کاریابی و راه اندازی کسب و کار و کسب درآمد


karodaramad.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار و درآمد محفوظ است