كارشناس اقتصادی در گفت وگو با كار و درآمد مطرح كرد:

اداره کشور بدون درآمدهای نفتی با اصلاح نظام مالیاتی

اداره کشور بدون درآمدهای نفتی با اصلاح نظام مالیاتی به گزارش کار و درآمد کارشناس اقتصادی اظهار داشت: با اصلاح درست نظام مالیاتی، حذف معافیت های غیرضروری و پیشگیری از فرار مالیاتی، میتوان بدون وابستگی به نفت کشور را اداره کرد؛ تجربه کشورهایی که درآمد نفتی ندارند و جزو اقتصادهای موفق جهان به شمار می روند این را نشان داده است.


به گزارش روز یک شنبه ایرنا، حدود یک ماه مانده تا دولت سیزدهم اولین لایحه بودجه خویش را به مجلس شورای اسلامی ارائه نماید. تابحال تیم اقتصادی دولت به روش های مختلف رویکرد اقتصادی خویش را درباره مسائلی چون، نقدینگی و تورم، رشد اقتصادی، ارز ۴۲۰۰ تومانی، یارانه ها، مالیات، ساماندهی طرح های عمرانی نیمه کاره، مسکن، بیکاری و سایر موارد بیان کرده است.
بودجه ۱۴۰۱ بعنوان برنامه و چراغ راه اداره کشور در سال پیش رو مهم ترین سندی خواهد بود که برنامه های مختلف اعضای دولت را یک کاسه کرده و چشم انداز روشنی از برنامه ها را عرضه خواهد کرد.
مثل همیشه در زمان عرضه لایحه بودجه، مبحث منابع و درآمدهای دولت از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. پیشبینی های درآمدی مشخص کننده سقف مصارف و هزینه ها هستند.
همیشه درآمدهای نفتی نقش مهمی در بودجه ایفا کرده است، اما در دو یا سه سال گذشته کاهش این نوع درآمد، دولتمردان را به فکر دستیابی به درآمدهای پایدارتر انداخته و مضرات تکیه صرف بر نفت را به آنها متذکر شده است. بنابراین، زمان آن رسیده است که برای قطع وابستگی بودجه به نفت کاری جدی صورت گیرد.
قطع وابستگی نفت چیست؟
البته وقتی سخن از قطع وابستگی بودجه به نفت می شود منظور این نیست که درِ چاه های نفتی بسته شود، یا نفتی به فروش نرسد. توسعه زیرساخت ها و اجرای طرح های عمرانی نیازمند درآمدهای نفت و گاز است.
مشکل اصلی در رابطه بودجه و نفت از اینجا ریشه می گیرد. در بودجه اصطلاحی هست به نام «تراز عملیاتی». زمانی که درآمدهای غیرنفتی دولت کفاف هزینه های جاری آنرا ندهد ناترازی پیش می آید. دولت مجبور می شود یا از درآمدهای نفتی بردارد، در صورت نبود درآمد نفتی کافی، گرفتار کسری بودجه می شود.
از آغاز وابستگی هزینه های جاری دولت به درآمدهای نفتی ۸۰ سال می گذرد. در این زمان به صورت مداوم از قطع وابستگی بودجه نفت صحبت شده است، اما هیچگاه این اتفاق نیفتاد. دولت روز به روز بزرگتر و بزرگتر شد و هزینه هایش هم بیشتر و بیشتر.
البته به موازات آن، درآمدهای نفتی هم افزوده شد و در عمل، دولت بی نیاز از سایر درآمدها و همچون مهم ترین آنها یعنی مالیات شد. مالیات تنها درآمدی است که می تواند دولت را از شر کسری بودجه رها کند و اجازه ندهد هیچگاه تراز عملیاتی بودجه گرفتار ناترازی شود.

اصلاح نظام مالیاتی، بدونه فشار بر مالیات دهندگان
اگرچه نظام مالیاتی همیشه وجود داشته است، اما هیچگاه درست کار نکرده و جایگاه و کارکرد اصلی خویش را نیافته است. این نظام با دو مشکل اساسی فرار مالیاتی و معافیت های مالیاتی غیر موجه رو به رو است.
حل معضل معافیت های مالیاتی سخت نیست، اما رفع مشکل فرار مالیاتی بعنوان یکی از معضلات اصلیِ اقتصاد کشور به سادگی صورت نمی گیرد. برآوردهای مختلفی از میزان فرار مالیاتی در کشور وجود دارد اما روشن است که رقم آن بسیار قابل توجه است. احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در اواخر سال ۱۳۹۹، بعنوان نماینده وقت مجلس و عضو کمیسیون اقتصادی میزان فرار مالیاتی را بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده بود. این عدد به سادگی قابل گذشت نیست.
اصلاح نظام مالیاتی با هدف حذف و یا کاهش قابل توجه فرار مالیاتی، ضرورتی است که از مدت ها پیش در دستور کار قرار داشته و چند سالی است که در قالب هوشمندسازی اقتصاد و هوشمندسازی نظام مالیاتی مورد توجه بیشتر و در آستانه عملیاتی شدن قرار گرفته است.
در باره لزوم و چگونگی اصلاح نظام مالیاتی «آلبرت بغزیان»، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: وضعیت مالیات ستانی ایران مناسب نمی باشد. نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی ما زیر ۱۰ درصد است. این درحالی است که بعضی از کشورهای همسایه ایران این نسبت به ۲۵ درصد می رسد.
وی افزود: مشکل نظام مالیاتی هم از معافیت های مالیاتی غیر ضروری ناشی می شود و هم از فرار مالیاتی. به نظر من تمرکز باید بر پیشگیری از فرار مالیاتی و حذف معافیت های مالیاتی غیر ضروری باشد. دولت می تواند بدون ایجاد فشار بر مالیات دهندگان و بدون فشار بر تولیدکنندگان، درآمدهای مالیاتی خویش را به طرز قابل توجهی افزایش دهد. باید فشار اصلی بر آنهایی وارد شود که از دادن مالیات فرار می کنند. تجمیع درآمدهای افراد راهی مناسب برای تحقق اهداف مالیاتی دولت می باشد. این مورد چیز جدیدی نیست و همیشه از جانب اساتید و مسئولین مورد تاکید بوده است. این که چرا اجرایی نمی گردد جای سوال دارد.
کشور را بدون درآمدهای نفتی هم میتوان اداره کرد
این استاد دانشگاه عنوان کرد: به نظر من این کشور را با درآمدهای مالیاتی و بدون کسری بودجه میتوان اداره کرد. اگر اراده ای برای بستن راه های فرار مالیاتی باشد، با وجود پیشرفت تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطی امروز می شود با یک کد ملی میزان درآمد هر فرد را مشخص و مالیات آنرا دریافت کرد.
بغزیان اضافه کرد: به نظر می آید با اجرایی شدن این مورد منافع عده زیادی به خطر می افتد. به همین خاطر در مقابل آن سنگ اندازی می کنند. با این وجود امیدواریم در دولت کنونی لایحه مالیات بر مجموع درآمد به مرحله اجرا برسد تا بدین ترتیب مانع از فرار مالیاتی شود.
وی در مورد فرار مالیاتی افزود: در ایران مجازات فرار مالیاتی متناسب با جرم نیست. جریمه هایی که در نظر می گیرند خیلی کم است و مانع فرار مالیاتی نمی گردد. در کشورهای که در زمینه مالیات ستانی تجربه موفقی داشته اند مجازات فرار مالیاتی بسیار سنگین است. نمی گویم که در آن کشورها فرار مالیاتی وجود ندارد اما خیلی کمتر است.
اگر نظام مالیاتی اصلاح و مالیات به درستی دریافت شود میتوان درآمدهای نفتی را به سمت بخش عمرانی بودجه سوق داد. خیلی از کشورهایی که نفت ندارند بودجه و اقتصادشان را بدون کسری و مشکل اداره می کنند. ما هم می توانیم درآمدهای نفتی را به زیرساخت ها و بخش عمرانی اختصاص دهیم.


منبع:

1400/08/17
10:03:55
5.0 / 5
604
تگهای خبر: اقتصاد , بیكاری , تكنولوژی , توسعه
این پست کار و درآمد مورد قبول شماست؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵


كار و درآمد


کاریابی و راه اندازی کسب و کار و کسب درآمد


karodaramad.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار و درآمد محفوظ است